Wij houden u mobiel

Waar moet ik op letten bij het aangaan van een leasecontract?

U bent ondernemer en wilt zakelijk een auto leasen voor u of één van uw medewerkers. Dat kan bij ons maar hoe werkt dat nou precies en waar moet u rekening mee houden. Er zijn een aantal dingen die u moet bepalen. Hoeveel kilometer per jaar verwacht ik er mee te rijden? Hoe lang wil ik de auto leasen? En wat is mijn budget. Natuurlijk kunnen wij samen met u tot een verstandige en goede keuze komen.

Hoeveel kilometers in het contract

Een belangrijk factor die de leaseprijs bepaald zijn het aantal te rijden kilometers die in het contract komen te staan. Het is verleidelijk om het aantal te rijden kilometers laag aan te houden zodat het de leaseprijs drukt. Maar met een zakelijk auto rijdt u al snel veel kilometers. Als u meer kilometers rijdt dan dat in het contract staat worden er “meer” kilometers berekend. Deze kilometers zijn uiteindelijk duurder dan de kilometers die u binnen het contract rijdt. Daarom is een juiste inschatting vooraf essentieel.

Hoe lang wil ik de auto leasen?

De looptijd van van het contract is een belangrijke factor die van invloed is op de leaseprijs.
Hoe langer de duur van het contract hoe lager de leaseprijs. Een langer contract lijkt misschien interessanter maar hiervoor is wel zekerheid nodig dat de auto over een aantal jaar nog steeds financieel aantrekkelijk is. Denk hierbij aan het eventuele verloop van medewerkers.
Wij adviseren u hier u graag in.

Bijtelling: Hoe en wat?

De werkgever betaald de auto voor het zakelijk gebruik van de auto. Indien een werknemer de auto ook privé wil gebruiken betaald de werknemer bijtelling. Bijtelling is het bedrag dat wordt opgeteld bij het bruto inkomen, waarover vervolgens inkomstenbelasting over moet worden betaald. Dit laatste wordt de netto bijtelling genoemd en is dus afhankelijk van de hoogte van het belastingtarief dat u betaalt.. U betaald bijtelling als u meer dan 500 kilometer per jaar privé met de auto rijdt.

Bijtelling wordt berekend over de fiscale waarde (cataloguswaarde) van de auto. Op dit zijn er nog twee bijtellingspercentages namelijk 8% voor elektrische auto’s en 22% voor alle andere auto’s

Rekenvoorbeeld

De auto heeft een een cataloguswaarde van € 25.000,- en heeft een bijtellingspercentage van 22%.
De fiscale bijtelling bedraagt dan 22% van € 25.000,- = € 5.500,- per jaar.

De netto bijtelling wordt bepaald door tarief inkomstenbelasting dat voor u telt. Als het bij u het tarief 38,10 % van toepassing is dat is voor u de netto bijtelling:
38,10% van € 5.500,- = € 2095,50 / 12 mnd = € 174,63 per maand

Geen bijtelling betalen?

Dat kan! U mag dan niet meer dan 500 privé kilometers per jaar rijden. Hiervoor moet u een verklaring geen privé gebruik auto invullen van de belastingdienst. Het formulier kunt u hier digitaal invullen en ondertekenen. U heeft hier wel een DigiD code voor nodig.

Ook moet u een rittenregistratie bijhouden om aan te tonen dat u daadwerkelijk niet meer dan 500 privé kilometers per jaar rijdt. Bij een rittenregistratie moet u het volgende bijhouden.

Meer informatie over het privé gebruikt van een zakelijke leaseauto kunt u hier vinden.

Wij gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren