Wij houden u mobiel

Alles over private lease

Wat is private lease?

Privé een auto leasen, ook wel private lease genoemd, is een vorm van huren. De leaseauto is eigendom van de leasemaatschappij en na de looptijd lever je de leaseauto weer in. Je betaalt per maand en hebt verder geen omkijken naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud ed.. Je hoeft alleen te tanken.

Voordelen

Nadelen

Auto kopen of leasen?

Natuurlijk zijn er voor beide opties voor en tegens. De situatie is voor iedereen ook verschillend.
Lees hier waarom private lease een beter optie voor u kan zijn!

Gevolgen bij het afsluiten van een hypotheek

Een auto private leasen kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek of een andere lening. Een private leasecontract wordt gezien als een betalingsverplichting voor lange duur. De meeste private leasemaatschappijen registreren je leasecontract daarom bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo’n BKR-registratie moet ervoor zorgen dat je geen financiële verplichtingen aangaat die je niet kunt nakomen. 

Een BKR-registratie kan je leencapaciteit wél flink verlagen. Het BKR registreert alle financiële verplichtingen boven de €250 met een looptijd van minstens 1 maand. De kans is groot dat je al in het systeem staat vanwege een creditcard of mobiele telefoon in combinatie met een abonnement.

Geen fiscale bijtelling

Bij private lease is er geen fiscale bijtelling. Omdat je het leasecontract privé afsluit en betaalt, is er geen sprake van bijtelling. Rij je de private-leaseauto naast privé ook zakelijk, bijvoorbeeld als zzp’er? Dan mag je de zakelijke kilometers aftrekken van je winst. Dit is 19 cent per zakelijk gereden kilometer.

Je betaalt wel bijtelling als je regelmatig een auto privé gebruikt die je werkgever beschikbaar stelt en betaalt. De fiscus ziet dit als een vorm van loon in natura. Daarom wordt het bedrag voor gebruik van de leaseauto bij het maandsalaris opgeteld. Over dit bedrag betaal je dan belasting.

Financiële check

Met private lease word je geen eigenaar van de auto en ga je ook geen lening aan. Wel moet worden beoordeeld of je de leaseprijs kunt (blijven) betalen. Daarom doet de leasemaatschappij een financiële controle en wordt je leasecontract geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo’n registratie moet voorkomen dat consumenten verplichtingen aangaan die zij financieel niet kunnen dragen.

Wij gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren